dinsdag 19 oktober 2010

In het leven zijn er voor mij twee dingen waar ik echt verzot op ben: chocolade en ijs. Maar wat dan echt super geweldig is: je kan ze samen combineren in chocolade-ijs! Natuurlijk ben ik als liefhebber helemaal niet vlug tevreden... Ik heb eigenlijk enorm enorm veel ijssoorten uitgeprobeerd, niets was goed: te weinig smaak, te melk achtig, te veel kristal vorming,... Uiteindelijk heb ik dan toch een goed recept gevonden, en raad eens waar... In het oudste kookboek wat ik kon vinden! Super toch? Ik ga jullie nu dus het recept geven voor een lekker ijsje te maken, maar ik waarschuw jullie allemaal, buiten Ben & Jerry's cookie dough is dit toch wel het beste ijs dat ooit gemaakt is! Veel plezier!
Voor 1 liter ijs:
6 eierdooiers
250 gram kristalsuiker
4 dl volle melk
4 dl slagroom (40% VG)
250 gram fondant chocolade

We beginnen met de chocolade te laten smelten in de melk samen met de helft van de suiker, we brengen dit tot tegen het kookpunt. Dan kloppen we de eierdooiers met de rest van de suiker tot een wit schuim, goed kloppen, dan word het ijs ook lekker romig!! Voeg hier al roeren het chocolade mengsel bij en klop het eens goed door. Dit mengsel gaan we dan weer eens verwarmen en een beetje laten indikken, het is gereed als het aan de achterkant van je lepel plakt en je er een streep door kan trekken. Laat het dan goed afkoelen en voeg als het volledig koud is de room er aan toe. Laat de ijsmengeling dan nog verder afkoelen en draai er daarna ijs van, of zet het in een bakje in de diepvries en meng het nog eens om het half uurtje..  Je kan hier natuurlijk ook stukjes fondant/witte chocolade of nootjes,... aan toevoegen! Enjoy!! 

Tip: de eiwitten die ik over heb gebruik ik meestal voor meringue te maken, maar je kan er ook twee stijfgeklopte eiwitten in je ijsmachine doen als het ijs een tijdje aan het draaien is, dat maakt het ijs iets luchtiger.


Photobucket

3 opmerkingen:

  1. Ha die Stijn,
    Jammer dat je niet hebt meegedaan aan Hollands Cupcakes Challenge! Ik heb net als jij op nummer 6 gestemd. Er zijn mooie cupcakes bij... die ik voor geen goud zou willen eten;) en die van Mirtje ... daar heb ik direct zin in !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In je lijstje ingredienten staat eidooiers en daarna gaat het over wit schuim en eiwitten.. zie ik iets over het hoofd of zijn niet de eidooiers maar de eiwitten nodig?

    BeantwoordenVerwijderen