woensdag 29 september 2010

Vandaag iets gemaakt wat ik nog nooit eerder geprobeerd heb... Ze zijn rond, kleverig en super Amerikaans... DONUTS! Echt heeeeeeerlijk! Eigenlijk vond ik het niet zo simpel om ze te maken, het deeg is namelijk heel kleverig en zacht, maar daarom zijn de donuts ook heerlijk! En als je dacht dat die uit de winkel al heerlijk zijn.. Dan probeer deze maar eens, veel beter! Ik geef jullie hieronder het recept (natuurlijk aangepast naar mijn smaak), dit zijn mijn aantekeningen dus ze zijn precies tot op 0,1 gram! Ohja er staan ook nog wat sfeerfoto's ;)!

Ingredienten:

-          177 gram warm water (38-43°c)
-          7 gram droge gist
-          25 gram suiker
-          140 gram patisseriebloem
-          103,8gram cake bloem 
-          4,5 gram zout
-          1 eidooier
-          14,3 gram melk (0% vet)
-          6,5 gram Vanille extract

*Cakebloem kan je zelf maken door 125 gram gewone bloem te mengen met 20 gram maïzena.

Werkwijze:
  1.  Los de gist en suiker op in het warme water. Laat deze oplossing 5 minuten staan tot er schuim op komt. Let op dat het water de bovenstaande temperatuur heeft, dit zorgt voor een optimale gisting. Te warm water breekt gist af!
  2. Zift de bloem en zout samen in een kom. Klop in een klein kommetje de eidooier en voeg daarna de melk en vanille toe. Voeg daarna de gist oplossing toe aan het ei en melk mengsel, en meng een beetje. Maak in het midden van de bloem een putje, hierin giet je het gist mengsel.  Roer nu zachtjes met een houten lepel telkens wat meer bloem in het gist mengsel tot je een mooie bal deeg krijgt. NIET KNEDEN! Het deeg gaat heel plakkerig zijn, dit hoort zo. Bedek de kom en laat het op een warme plaats staan gedurende 40-45 minuten.
  3. Snij 10 ruime vierkantjes uit bakpapier, bestrooi ze lichtjes met bloem en leg ze op een bakplaat met een rand (iets dieper, een bakvorm of dergelijk kan ook, het is maar de bedoeling dat straks de huishoudfolie niet aan het deeg raakt) . Hierop komen straks de donuts op en kunnen ze nog eens rijzen, en daarna kunnen we ze direct in het vet laten glijden zonder ze aan te raken en taai te maken.
  4. Gebruik bloem op je handen en het werkvlak. Leg het deeg op dit werkvlak en bebloem het ook een beetje aan de bovenkant.  Vervolgens rol je voorzichtig het deeg uit tot het iets meer als een cm is (1,22 cm om precies te zijnJ).  Gebruik niet teveel bloem voor het uitrollen en bestrooien,…  Steek nu met een cirkel vorm ( 7,5 cm) cirkels uit het deeg, in het midden van deze cirkels steek je met het dopje van een fles  (of een ander vormpje) de middens uit. Plaats nu heel voorzichtig de donuts op de stukjes bakpapier, een per stukje! Bedek de bakplaat met folie en laat de donuts nog eens 45 minuten rijzen op een warme plaats. Ze moeten dubbel ze groot worden.
  5. Verwarm het plantaardig vet tot 190°c, dit kan in een frietketel maar ook in een pot op het vuur.
  6.  Leg de donuts heel voorzichtig in het vet en bak ze 1 minuut op elke kant en haal ze dan uit het vet.  (Als je kleinere donuts maakt natuurlijk minder lang bakken..)
  7. Bewaar de donuts gewoon bedekt met een beetje aluminiumfolie, anders gaat het vocht in het glazuur kruipen. Ze zijn ongeveer 1 dag houdbaar en lekker ;)
  8. Voor het glazuur heb ik gewoon fondant glazuur gebruikt, hierbij heb ik smaakstoffen toegevoegd: kersen, chocolade en citroen.

3 opmerkingen:

  1. Ze zien er super uit! Zou er zo eentje willen proeven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooooo ik ben gek op donuts! Vooral als ze voorzien zijn van die mooie kleurtjes. Ze zien er echt geweldig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, lekker en kleurrijk! Ik vond je blog via via en zal die af en toe eens komen bezoeken!

    BeantwoordenVerwijderen